Каталог

Новини

Годишна конференция ​​​​​​​на Асоциацията на българските училища в чужбина
31.07.19 г.

 Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)  със съорганизатор ПУ „П. Хилендарски” и Министерството на образованието и науката организира своята годишна конференция под надслов

 

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“

27- 28 юли 2019 г.,

 

Официални гости на Конференцията бяха:

Г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България

Г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката

Г-жа Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката

Г-н Димитър Бербатов – основател на Фондация „Д. Бербатов”, която фондация осъществява проекта „Успелите деца на България”

 

На събитието присъстваха още: министъра на културата – г-н Боил Банов, зам.-министъра на културата – г-жа Анелия Гешева, народния представител в Парламента, член на Комисията за външна политика и на Комисията за българите в чужбина – журналиста г-н Тома Томов, екс председателя на Народното събрание и евродепутат – г-н Георги Пирински, посланика на България в Полша – г-н Емил Ялнъзов, г-н Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения, проф. д-р Светла Янчева – председател на Института за междууниверситетски мениджмънт (МИМО) – Интераула, проф. д-р Роберт Ийри от Северна Ирландия – огромен приятел на България  и много други приятели и съмишленици на АБУЧ.

 

За 12 –ти път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети  за бъдещето, които асоциацията ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението по България зад граница.

 

Над 120 представители на българските училища зад граница  пристигнаха от цял свят в Пловдив, за да се срещнат и споделят своя опит.Нашият официален представител за чужбина Илинда Дограмаджиева,която е и член на АБУЧ ,също присъстваше на срещата.  Целта на събирането беше  да определят новите си задачи, да научат новите моменти, които правителството предвижда за образованието по български език, история и география на България в училищата зад граница, да присъстват на обучителните семинари за преподавателите и да се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена отвъд Дунава. За първи път в  авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване. 

 

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и без партийни пристрастия,  с държавните институции като Парламента, кабинета на Президента и Вицепрезидента, МОН, МВнР, ДАБЧ, БПЦ, Синдиката на българските учители, Омбудсмана на Република България, с българските евродепутати, с другите неправителствени организации и сдружения, с българските издателства и др., за да бъде България едно цяло  - не само в географските си граници, а да е едно цяло с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти – Българските училища.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

обратно към всички